niedziela, 31 marca 2013

Mistrzowska szarlotka, czyli jabłka, cynamon i kruszonka

Print Friendly and PDF

Lepszej szarlotki nie ma w żadnym zakątku świata, słowo honoru.


Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut

Piekarnik: 150ºC i 180ºC


Jabłka:
  • 2kg jabłek szara reneta
  • 2 łyżeczki cynamonu

Ciasto:
  • 250g mąki pszennej
  • 125g masła roślinnego
  • 1/4 szklanki cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany

Ciasto: 
Piekarnik podgrzać do 150ºC.

Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę, razem posiekać, szybko zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w przezroczystą folię i schłodzić w lodówce przez ok 30 minut. 

Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować, a następnie przełożyć do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 30cm x 20 cm, zostawiając 1/3 ilości ciasta na kruszonkę (jeśli nie uda się przełożyć całego rozwałkowanego ciasta jednocześnie, można wylepić ciastem spód formy). 

Na surowym cieście ułożyć jabłka. Resztę ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypując nim jabłka. 

Wstawić do podgrzanego piekarnika i podnieść temperaturę do 180ºC. Piec przez ok 45 minut, aż ciasto się zrumieni. 

Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem i podawać z lodami waniliowymi.

Jabłka: Jabłka obrać, wykroić środki, pokroić w plasterki. Jabłka układać warstwami na cieście, posypując delikatnie każdą warstwę cynamonem.

* do jabłek można dodać także 1/2 szklanki rodzynek i 2 łyżki brązowego cukru


SMACZNEGO!


* przepis inspirowany Kwestią Smaku


7 komentarzy:

  1. rzeczywiście mistrzowska , na sam widok ślinka cieknie ;p
    wesołych ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Tobie również życzę wszystkiego dobrego:)

      Usuń
  2. Uwielbiam szarlotki, a Twoja wygląda rzeczywiście mistrzowsko!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. ja również pod każdą postacią, dodać do niej jeszcze lody waniliowe pycha!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja ukochana! :) Domowa, wspomnienie. No i ta kruszonka zajadana od małego, super

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...